Kaivarista Kallioon ja vähän Vallilaa

Noora H. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Järkyttävä matkakuume on piinannut minua jo pari viikkoa. Huomaan, että yritän ottaa matkustamisen puheeksi vähän jokaisen kanssa. Seuraava matka on tiedossa heinäkuun lopulla eikä tähän kuumeeseen ole tarjolla tabletteja, joten apua on löydettävä omasta ajatusmaailmasta. Aina välillä pääsee unohtumaan, kuinka ihana kaupunki Helsinki on, joten olkoon tämä oodi Helsingille. Kutsun teidät mukaan turistikierrokselle kotikaupunkiini. Reitillä kuljetan teitä lempipaikoissani Kaivarista Kallioon ja käymme kääntymässä myös Vallilassa.

Kaivari ja Ullanlinna Kaivopuiston kivat lenkkimaastot tuntevat kaikki, mutta parhaimmillaan puisto on varhain aamulla, kun muut ulkoilijat vasta heräilevät. Myöhemmin päivällä vanhan puiston arvokkuus hukkuu pröystäilevien urheiluautojen sekaan. Lenkin jälkeen kahvi haetaan sympaattisesta Cafe Compassista tai legendaarisesta Cafe Ursulasta. Pahimpaan nälkään auttaa Nykkiä henkivästä Anton & Anton -ruokakaupasta napattu smoothie, jota siemaillessa voi ihastalla jalkakäytävälle levittäytyneitä kukkakauppoja. Jos juoksutrikoiden taskuun on unohtunut pankkikortti, voi tehdä heräteostoksia Korkeavuorenkadun Tikaussa, jossa tiskirätitkin ovat kivoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keskusta Keskustassa parasta on tietysti Stockmann, jonka kirjaosastolla käyn säännöllisesti lepuuttamassa hermoja. Minulle riittää vartti kirjojen selailua ja mieli tyyntyy kummasti. Lottovoiton varalle minulla on Stockmanniin liittyvä suunnitelma. Aloitan pohjakerroksesta ja käyn huolellisesti kaikki kerrokset läpi, ostaen kaiken sen, mistä olen aina haavaillut.

Stockmannin lisäksi keskustasta löytyy myös Kino Engel, joka on kaupungin tunnelmallisin leffateatteri. Kesäkino on parasta, mitä lämpimänä kesäyönä Helsingissä voi tehdä. Leffasta matka jatkuu ihanaan Kruununhakaan, joka on sopivan lähellä keskustaa, mutta kuitenkin oma rauhallinen soppensa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hakaniemi Vaikka viihdyn keskustassa ja ihastelen Kruununhaan kauniita taloja, niin olen kuitenkin henkeen ja vereen Kallion tyttöjä. Hakaniemi on minulle rakas kaupunginosa, josta löytyy sopivasti rosoa ja rauhaa. Hakaniemen hallissa on Helsingin paras juustokauppa Lentävä lehmä, jossa voit kertoa päivän menun ja saat juuri siihen sopivat juustot viinisuosituksien kera. Aasialaisiin ruokiin haen mausteet Hämeentien Vii-Voanista, josta löytyy takuulla kaikki tarvittavat ainekset ja puolta halvemmalla kuin lähikaupasta.

Töölönlahti ja Tokoinranta ovat lenkkimaastoina kaikista mieluisimpia eikä minua haittaa lainkaan, vaikka muilla ulkoilijoilla on usein käynnissä pienimuotoiset ulkoilmabileet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kallio Kallio tarkoittaa kirjastoa, kirpputoreja ja kaljaa. Kallion kirjastosta löytyvät kivoimmat kirjastonhoitajat ja heidän suosituksiensa joukosta olen välillä löytänyt todellisia helmiä. Kirjat luetaan kirjaston takana olevalla nurtsilla ja evästä saa viereisestä Berggasta tai Bear Parkista. Kallion kierrokset ovat monelle tuttuja opiskeluajoista, mutta minä suuntaan edelleen usein viettämään iltaa Kallioon. Kierroksen voi aloittaa Sandrosta, jatkaa hauskasti 60-luvun lentoyhtiöteemalla sisustettuun Pulmuun ja siitä Siltaseen.

Teknisesti ottaen Suvilahden kirppis ei sijaitse Kalliossa, mutta vieressä kuitenkin. Tältä pari kertaa kuussa järjestettävältä jättimäiseltä kirppikseltä olen tehnyt loistavia löytöjä. Kivoja juttuja löytyy myös Kalliosta, esim. Hoochie Mama Janesta tai Ansa Second Handista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vallila Jos Kallion kierrokset uuvuttavat, niin rauhaa voi hakea Vallilan siirtolapuutarhasta. Pienten mökkien välissä tepastellessa sitä alkaa haaveilemaan omasta puutarhapalstasta. Oppia voisi hakea vieressä sijaitsevasta Yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta. Lenkkarit jalassa siirtolapuutarhaa ympäri hölkkäämällä saa kivan lenkin ja reippaimmat voivat jatkaa Kumpulankin puolelle. Kaupunginosa ei pääse lempparilistalleni, ellei sieltä löydy kivaa kahvilaa. Vallilassa se on Suvanto. Suvannosta saa erinomaista aamiaista ja tarpeeksi tummaa kahvia. Ja mikä parasta, tänne ei oteta pöytävarauksia, joten extempore reissuillakin on toivoa saada istumapaikka.

Toivottavasti viihdyitte matkassa mukana ja saitte ehkä myös jotain vinkkejä. Vinkkaa minulle oman kaupunkisi suosikkipaikoista!

Mainokset

13 comments

 1. Nauratti nähdä tuo Oxygenol -mainos. Vielä se siellä töröttää. Mies asui noilla nurkilla seurusteluaikoinamme…Siihen aikaan Kallio ei ollut trendikäs (2000-luvun alussa). Sen jälkeen on kivoja kahviloita ja ruokapaikkoja putkahdellut sinne tänne. Mulla on siis nuo Kallion helmet jääneet väliin ja muistikuviin on jäänyt juuri ne siltojen alta heräilevät ulkoilmabileporukat 🙂 Tässä asiassa olisi siis päivittämisen paikka. Seuraavalla Helsinginreissulla ohjelmaan. Voisitko vinkkailla Kallion kivoimpia ruokapaikkoja?

  Mun lempparikaupunginosa on Helsingissä Munkka. Perusteluna, että se on kuin pieni kaupunki kaupungissa. Ja merenrannat ja vanhat talot..Tässä kohtaa taas ne nuoruusmuistot vaikuttaa, asuin siellä 🙂

  Matkakuumeeseen suosittelen vaikka kevätretkeä vanhaa Kunikaantietä Fiskarsiin. Ihana kiemurteleva ja polveileva tie, varsinkin jos tähtää reissuun omenapuiden tai valkovuokkojen kukkimisaikaan. Matkalla voi poiketa myös Fagervikin ruukkialuella, joka on aivan ihana keväällä. Tai Hvitträskiin, jossa on hyvät piknik -nurtsit. Tuollaisia kevätretkiä mulla ikävä. Työ on kuljetanut meidät toisaalle, sinänsä kivaan pikkukaupunkiin rannikolla.

  Tykkää

  1. Hienoa, Kallio ehdottomasti ohjelmaan. Kalliossa on hyviä ravintoloita vaikka kuinka!

   Hyvää aasialaista saa mm. Tuk Tukista ja Lemon Grassista, hampurilaisia Kujasta ja Sävelestä, vietnamilaista Lie’mi-ravintolasta. Pidemmälle illalliselle sopivat Sandro, Alppitori ja Kolmon3n. Sörkästä löytyy myös tapas- ja viinibaari. Parhaimmat pikaruokapaikat ovat Harju Döner, Street Gastro ja Fafa’s.

   En ole kovin tarkka kaupunginosien rajojen kanssa, joten mukana myös muutama paikka Sörkästä, Alppilasta ja Hakaniemestä. Kaikki kuitenkin kävelyetäisyydellä Kalliosta.

   Ja sattuipa sopivasti, olen menossa Fiskarsiin ihan lähiaikoina. 🙂

   Tykkää

 2. Minäkin suosittelen retkeä Kuninkaantien maisemiin! Ruukkialueet ja Mustion linna henkivät Ruotsin aikaa, ja maisemat ovat kauneimmillaan, kun kevään vihreä puhkeaa esiin. Fiskarsissa on myös ihania putiikkeja, ja Raaseporin linnan raunioilla voi tehdä pikamatkan romantiikan aikaan. Kannattaa poiketa myös keskiaikaisissa kivikirkoissa reitin varrella. Lisäksi suosittelen Helsingissä Uudenmaankadulla sijaitsevaa Café Fleuristea, Kalevankadulla sijaitsevaa Kuppia & Muffinia sekä Fredan torin kupeessa sijaitsevaa kukkakaupan ja kahvilan yhdistelmää Andantea. Hämeentiellä on muuten sellaisiakin ruokakauppoja, joissa henkilökunta ei puhu suomea lainkaan, ja joissa ei välttämättä ole lainkaan muita kantasuomalaisia, kun kaupassa käy. Kiinassa syntynyt tyttäreni nauraakin minulle joskus, että miltä tuntuu äiti yhtäkkiä olla vähemmistöä, kun pistän silmään jossakin kassajonossa aasialaisten keskellä.

  Tykkää

  1. Mustiossa olen ollut koulutuksessa, se oli ihana paikka! Tosin nukuin vähän levottomasti sen jälkeen, kun illallisella kuulimme linnan kummituksesta. 😀

   Fleuriste on ihana, olemme käyneet siellä äitini kanssa äitienpäivänä, pitääkin mennä pian uudestaan. Andantessa ja Kuppi & Muffinissa en ole käynytkään, kiitos vinkistä!

   Hämeentiellä on paljon hyviä aasialaisia kauppoja ja niissä on hauska käydä. Yleensä myös palvelu on tosi hyvää, vaikka ei välttämättä yhteistä kieltä olisikaan. 🙂

   Tykkää

 3. Kiva postaus ja hyviä vinkkejä Kallion ja Vallilan kahviloista, kiitos! Nyt äippälomalla täytyykin alkaa tutustua myös muihin kaupunginosiin ja kahviloihin, kuin niihin jo tutuiksi tulleisiin. Täällä Espoossa kun on ihanaa merenrantaa ja ulkoilumaastoja ja merenrantakahviloita, mutta ne sympaattiset kivijalkakahvilat puuttuu! 🙂

  Olen itse asunut Helsingissä niin Kalliossa, Krunassa kuin Ullanlinnassakin ja kaikissa niissä on kyllä puolensa. Jos johonkin pitäisi muuttaa takaisin, valitsisin kuitenkin ehdottomasti Krunan, jossa yhdistyy sellainen boheemi kulttuuri-ilmapiiri ja toisaalta ne ah niin ihanat jugend -talot, mutta niitä ”ulkoilmabileporukoita” ei niinkään ole, eikä myöskään niitä Ulliksen kesäisiä ihmismassoja. Ja Tokoinranta ja Töölönlahti ovat musta kans kivempiä lenkkimaastoja kuin Kaivarin ranta! Myös Espoossa suurimman osan elämästään asunut mieheni viihtyi Krunassa, ihme kyllä! 🙂

  Tykkää

  1. Krunaan minäkin varmaan muuttaisin tai sitten Hakaniemeen. Krunasta olisi lyhyt matka myös Kallioon. Suosikkikatujani on siellä pieni kuja, joka on Hakaniemen päässä. Taitaa olla Kirjatyöntekijänkatu?

   Kesällä lupaan tulla retkellä Espooseen, ihan hävettää, kuinka vähän Espoota tunnen. Kivaa äitiyslomaa ja tsemppiä synnytykseen Kersti!

   Tykkää

 4. Ihana postaus!
  Itselläkin on aivan järjetön matkakuume ja kesän reissuun tuntuu olevan ihan liian pitkä aika.. Päätinkin mennä tulevana viikonloppuna puutarhamessuille ja yrittää kuvitella olevani alan messuilla esim. Hollannissa 😄 Jos pääsisi tunnelmaan..

  Oletko jo käynyt juoksemassa Pyynikillä näkötornin tienoolla? Ne maisemat ylhäältä Pyhäjärvelle ovat pakahduttavan upeat. Suosittelen suuresti! Oheen voi vielä suositella Eteläpuiston ratagolfia ja näkötornin munkkeja, meidän lasten ja toki aikuistenkin lemppariyhdistelmä! Tämä Tampereella siis 😄

  Tykkää

  1. No enpä ole käynyt, Tampere siis listoille! Tampereella olen kyllä vieraillut muuten moneen otteeseen, suosikkialueeni on siellä vanhan Finlaysonin tehtaan alue. Tosi kivasti entisöity.

   Sulla on hyvät puutarhamessusuunnitelmat. 🙂

   Tykkää

 5. Samaa mieltä monista kohdista, erityisesti lottovoitto ja Stockmann!
  Ja siis Hakaniemen hallin Lentävä lehmä, ihan paras. Mä oikein hykertelen onnesta, kun olen siinä tiskillä juusto-ostoksilla.

  Tykkää

  1. Joo, Stockmannilla suuret haaveet liittyy lehtiosastoon, ostaisin kaikki vähänkin kiinnostavalta näyttävät lehdet. Sinänsä hassua, sillä eihän se nyt muutenkaan vaatisi kovin huikeaa lottopottia:D Olen kuitenkin sen verran pihi, etten raaski ostaa brittiläistä puutarhanhoitolehteä vaan kivan kannen takia.

   Tykkää

 6. Mä haaveilen eläkeasunnosta Hakaniemen torin varrelta. Ostaisin ruoat sieltä ja lenkkeilisin Tokoinrannassa ja Töölönlahden ympäri yms.

  Asun Keski-Suomessa ja mitähän täältä suosittelisin… Lenkkimaisemista kiva on Jyväsjärven kierros Jyväskylässä, satama on pieni mutta vanhat laivat sympaattisen näköisiä ja asuntomessualue siellä järven toisella puolella. Tasainen reitti vetää vaikka vauhtikestävyyslenkki. Harjulta näkee kivasti Jyväskylän ympäristön ja yliopistoalue on kiva idyllinen vanhoine rakennuksineen. Ja onhan täällä suklaatehdas ja tehtaanmyymälä herkkusuiden iloksi ja keskustassa on aivan ihana kahvikauppa Coffea, jonka isäntä palvelee täydellä sydämellä.

  Tykkää

  1. Mahtavia vinkkejä Jyväskylään, isovanhemmillani on Jyväskylän lähellä mökki, joten siellä päin tulee aina välillä käytyä. Otan etenkin juoksuvinkit talteen. 🙂

   Tykkää

 7. Me ollaan tulossa pitkästä aikaa Helsinkiin viikonlopuksi ja mielenkiinnolla luin näitä vinkkejä 🙂 Asuimme pitkään Turussa, jossa Paavo Nurmen stadionia ympäröivä puisto, Samppalinnan puisto ja Vartiovuori ovat mahtavia lenkkipaikkoja. Turun keskusta on varsinkin kesällä tosi viihtyisä ja kauppatorilla on elämää. Läntiseltä Rantakadulta löytyy monta mukavaa kahvilaa ja esim. Sergio’s on hyvä ravintola, samoin RantaKerttu vähän pidemmällä Turun Linnan suunnassa. Nykyään asumme lähellä Oulua, jossa lenkkimaastot on vähän turhan tasaisia. Kivoja maisemia löytyy reitiltä Pikisaaren kautta Hietasaareen. Parhaat kahvilat ovat Bisketti (hyvät erikoiskahvit) ja Antell (omenahyve on paikallinen erikoisuus). Ravintoloissa voisin suositella Puistolaa, Tubaa ja Cafe Roosteria.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s