Tyhjä taulu osa 2 eli kotipostaus

Noora H. 10970251_10152778795548425_2032204425_o Aika esitellä loputkin kodistamme. Asuntomme on kaukana kartanosta, mutta olkkarin ja keittiön lisäksi meiltä löytyy myös makuuhuone ja työhuone. Makuuhuone sijaitsee olohuoneen vieressä ja se on erotettu muusta tilasta liukuovilla, joilla makkarista saa tarvittaessa ”kokonaisen” huoneen. Yleensä kyllä pidämme sängyn sijattuna ja liukuovet auki, tila on näin paljon avarampi. 10960872_10152778795718425_1264761143_o Makuuhuoneen sisustus on vielä pahasti kesken, meiltä puuttuu mm. toinen yöpöytä ja lukuvalot. Tällä hetkellä minulla lukuvalon virkaa toimittaa Block-lamppu ja poikaystävän yöpöytänä on Pentikin metallijakkara.

Onneksi meillä on jo jotain pysyvää, eli sänky ja minun yöpöytäni. Sänky on pari vuotta sitten Ikeasta hankittu ja se oli erinomainen ostos. Kun sängyssä nukkujilla on painoeroa lähes 50 kg, on patjan pehmeydellä väliä. Aiemmassa sängyssä pomppasin aina pari senttiä ilmaan, kun toinen käänsi kylkeä. Nyt meillä on erilliset runkopatjat ja yhteinen petari, joiden myötä kumpikin sai myös omalle selälle sopivan patjan.

Yöpöytäni on huomattavasti sänkyä vanhempi kapistus. Yöpöytä on tukholmalaisen terveyskeskuksen vanha arkistointikaappi, jonka äitini hankki asuessaan Ruotsissa. Lipasto oli lapsuudenkodissani ahkerassa käytössä ja palveli mm. puhelinpöytänä ja telkkaritasona, lopulta se päätyi minun huoneeseeni ja lähti sieltä matkaani ensimmäiseen omaan kotiin. Lipasto on yksi suosikkihuonekaluistani enkä aio luopua siitä ikinä. 10969441_10152778795058425_2029621599_o 10960826_10152778794533425_1299965419_o Kulman takana, heti ikkunan vieressä on Ikean Malm-lipasto, jonka päältä löytyy tämän talon ainoa asetelma. Antiikkiset pikkuruiset silkkikengät ovat nekin äidiltä saadut, matkamuisto Kiinasta vuodelta nakki. Muistan lapsena äitini kertoneen, että nämä ovat ihan oikeasti olleet jonkun ylhäisöneidon tossut, silloin kun naisten jalkoja vielä sidottiin Kiinassa. Tosin hieman epäilen tarinaa, sillä vaikka kengät kankaan perusteella vaikuttavat todella vanhoilta, niin vaikea uskoa kenenkään jalan mahtuneen näin pieniin kenkiin? Olipa jalka sitten sidottu tai ei. Tai sitten nämä olivat lapsen kengät ja sitä en sitten haluakkaan miettiä sen enempää.

Tossujen lisäksi lipastolta löytyy jo lähes kymmenen vuotta mukana kulkenut puinen virtahepo ja lautanen, jolla säilytän käytössä olevia koruja ja silmälaseja. Tuoreet kukat koristeena ovat harvinaista herkkua, olen vähän pihi leikkokukkien suhteen, vaikka niistä kovasti pidänkin. 10965088_10152783284423425_2037383702_oJa sitten työhuoneeseen. Työhuone on todella tyhjä, siellä on vain kuvassa näkyvät kalusteet ja korkea valkoinen vaatekaappi. Kattovalaisinkin on ihan väärä, jopa kännykkä valaisee paremmin kuin nykyinen lamppu. Onneksi työpöydän lampun avulla saa valaistua melkein koko huoneen.

Vaikka sisustus on vielä kesken, niin sinisestä väristä päätimme heti asuntokaupat tehtyämme. Olemme väriin edelleen tosi tyytyväisiä. Ainoa asia, mikä vähän harmittaa, on aavistuksen epätasainen maalausjälki. Maalasimme seinän itse emmekä tulleet ajatelleeksi, että noin voimakkaan värin kanssa ei kannata valita halvinta telaa eikä jättää maalausta vain yhteen kertaan. Onneksi tuota ei huomaa, jollei aurinko paista suoraan seinään. 10968687_10152783284418425_1829245195_o Sellainen koti meillä. Paljon vielä puuttuu, mutta sisustus rakentuu ajan kanssa. Jonkin verran pitäisi myös vanhoja huonekaluja huoltaa, muun muassa kirjoituspöytä kaipaisi maalinpoistoa ja alkuperäisen pinnan esiin hiomista. Muutamia muitakin suunnitelmia on työhuoneen varalle, niistä lisää pian.

Mainokset

11 comments

 1. En saa kuvaa kenkien koosta valokuvan perusteella, mutta sitomalla kiinalaisnaisten jalat saatettiin saada jopa alle kymmenen sentin pituisiksi. Vaikka monilla kiinalaisilla lähtökohtaisesti on meikäläisiä pienemmät jalat, en kyllä pysty edes kuvittelemaan sen kivun määrää, mikä jalkojen sitomiseen pienenpieniksi on liittynyt. Kummisetäni näki 1970-luvulla Kiinassa kahden iäkkään naisen sidotut jalat ilman jalkineita, ne näyttivät aivan hirvittäviltä ja olivat täysin epämuodostuneet. Puhumattakaan siitä, miten hirvittävän vaikea naisten oli kävellä ja jaloissa oli jatkuvia kipuja, kun luut olivat sidontaa edeltäneen murtamisen jälkeen luutuneet miten sattuu, kynnet kasvoivat ihon sisään jne. :-(. Omalla kiinalaiset juuret omaavalla tyttärelläni on melkein länsimaisen isot jalat ja hän on nyt siinä iässä, että tuo tapa mietityttää kovasti.

  Tykkää

  1. Kengät ovat juuri tuon kymmenen senttiä, mutta todella kapeat, leveimmillään lesti on joitakin senttejä. Jalkojen sitominen oli kyllä kammottava tapa, jota on aikuisenkin vaikea ymmärtää, saati sitten selittää lapselle.

   Tykkää

 2. Kaunis kenkä, kamala historia… Uskoisin Blue Peonyn tapaan kenkien olevan ihan mahdollisesti olleen joskus aikuisen naisen käytössä. Museossa näin niitä kenkiä ja kuvia jaloista, on siinä taas ollut tapa historiassa, huh. Onneksi sellaisestakin on päästy, mutta pienuus ihan kaikessa on Kiinassa yhä se kauneusihanne. Ei siis mitkään muodot, vaan sellainen sirous, joka on viety äärimmilleen.

  Minusta työhuoneen seinä on kiva tuollaisenaan.: ) Siis epätasaisena, mukavan elävä pinta. Tykkään myös siitä, että osalla tavaroista on tarinansa, kuinka niillä on historia ja siten merkitys juuri tämän ihmisen kodissa.

  Tykkää

  1. Pitää selvittää, voisiko kengät viedä tutkittavaksi johonkin antiikkiliikkeeseen. Ne ovat todella pikkuruiset, siksi on vaikea ymmärtää, että jonkun jalka olisi niihin mahtunut. Tiedustelin kenkien alkuperästä vielä tarkemmin ja äitini kertoi ostaneensa ne Pekingin syrjäkujilta, vanhalta mieheltä, joka kauppasi kadunkulmassa käytettyä tavaraa ja romua. Kengät olivat vanhat jo silloin ja pinnan kuvioinnista näkee, etteivät nämä ole ihan tusinatavaraa. Kauniit ne tosiaan ovat, vaikka historia on synkkä.

   Hyvä, ettei seinä epätasaisuus häiritse muita:) Ja olen ihan samaa mieltä siinä, että tavaroilla pitää olla tarina, sen vuoksi haluan myös rakentaa sisustusta pala kerrallaan enkä ostaa kaikkea heti.

   Tykkää

 3. Teillä on tosi kivannäköinen koti. Haaveilen itsekin tuollaisesta apteekkikaapista, joten ymmärrän hyvin miksi se on aarteesi.

  Vinkiksi muuten leikkokukista, että juuri nyt kukkakaupoissa myydään magnolian oksia. Niissähän on useampi nuppu aina, joten iloa riittää pidemmäksi aikaa.

  Tykkää

  1. Kiitos:)

   Lipasto on kyllä kätevä ja vetää sisäänsä uskomattoman määrän tavaraa. Sekin pitäisi kyllä käsitellä, pöytälevyyn on jäänyt vesilasista rinkuloista, sillä juon usein vettä öisin. Ja kiitos vinkistä, pitää tutkia löytyykö magnolian oksia lähikukkakaupasta.

   Tykkää

 4. Minäkin olen nähnyt näitä jalkineita museoissa, ja niin kauniita kuin ne ovatkin katsella, aina mieleen palaavat kummisetäni kertomukset hänen tapaamistaan naisista ja näiden särkevistä, vääntyneistä jaloista. Luin myös joskus kirjan, johon oli koottu kiinalaisnaisten tarinoita elämästään, ja jossa useampikin nainen kertoi, miltä jalkojen sitominen oli tuntunut, ja miten kamalalta oli tuntunut, kun oma äiti oli ollut sitä ”tyttären edun” nimissä tekemässä. Oman tyttären jalka kasvoi syksyllä kaksi numeroa parissa kuukaudessa, ja hän pohdiskeli ensin, että onneksi jalkojen sitominen ei enää ole tapana, mutta jatkoi sitten iloisena, että enää kaksi numeroa lisää ja hän pääsee minun kenkäkaapilleni! Seuraavana päivänä tullessani kotiin hän seisoi eteisessä yhdet nilkkurini jaloissaan ja kinasimme puoli tuntia siitä, voisiko hän mennä kouluun niissä, koska pystyy kävelemään ilman, että kengät tippuvat… Vielä toistaiseksi kenkäsota päättyi minun voittooni.

  Tykkää

  1. Minua kenkien esillä pitäminen ei häiritse, vaikka niillä onkin kammottava historia. Olen aina ajatellut, että ikävistäkin asioista pitää pystyä puhumaan ja muistuttaa niitä mieleen, muuten ihmiset toistavat helposti aiempien sukupolvien virheitä. Ennemminkin ajattelen niin, että jos ihmiskunta on pystynyt luopumaan ja päässyt eteenpäin kamalista tavoista sekä teoista, niin ehkä toivoa on vielä nykyistenkin ongelmien suhteen.

   Ja hienoa, ettei teillä tuo kenkäasia jäänyt vaivaamaan sen enempää, tyttärelläsi on oikea asenne:)

   Tykkää

 5. Kyllä, hyvinkin voivat olla aidot kengät. Jos aihe kiinnostaa, niin voin suositella Jung Changin kirjaa Villijoutsenet.
  Minua kiinnostaisi tuo teidän sänkyasia enemmänkin. Painoeroa on n. 30kg minkä lisäksi mieheni selkä on huomattavasti vaativampi kuin omani. Tai sitten johtuu juuri siitä että nykyinen sänky ei enää tue häntä kun taas itselleni se riittää. Ajattelen ettei Ikea mitenkään voisi olla riittävän laadukas, sillä hinnalla siis, kun miettii mitä moni sänky maksaa. Ihan hirveästi siis! Jaksatko kertoa lisää mikä sänky-petari-kombo teillä on.

  Tykkää

  1. Tämä alkoi kiinnostamaan niin paljon, että taidan selvittää asian jostakin. Villijoutsenet olen lukenut useita vuosia sitten ja se löytyy kirjahyllystäkin, mutta sen voisi lukaista uudelleen.

   Epäilin myös aiemmin Ikean sänkyjä, mutta nehän ovat voittaneet myös jotain testejä. Meidän sänky on ainakin ollut todella hyvä.

   Meillä on siis kaksi 80 cm leveää Sultan-runkopatjaa, jotka on yhdistetty ”patjaraudalla”. Niiden päällä on sitten kehonmuotoon mukautuva petauspatja. Runkopatjat eivät olleet niitä ihan halvimpia malleja, mutta eivät muistaakseni myöskään niitä kaikista kalleimpiakaan. Tarkkoja malleja en enää muista:/

   Vietimme Ikeassa yhden illan testaillen sänkyjä, sillä ainoastaan niin voi löytyää itselleen sopivan vaihtoehdon. Suosittelen kyllä ottamaan oman tyynyn mukaan, sillä testityynyt olivat vähän ällöttäviä. Ja tyyny kannattaa ihan oikeasti ottaa mukaan, sillä eihän sitä normaalistikaan nukuta ilman tyynyä (tai ainakaan useimmat) ja se vaikuttaa selkärangan asentoon.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s