Tyttöjen välisestä ystävyydestä

YP (1 of 1)-Exposure51

Noora H.
Paras koskaan saamani lahja on Ero-cd. Ero-cd on pitkäaikaisimman ystäväni antama levy, jonka sain kun kärsin ensimmäisistä (ja pahimmista) sydänsuruista. Tuolla levyllä on lähes kaksikymmentä huolella valittua biisiä, joiden kaikkien takana on tarina. Levyn kansi on koristeltu glitterillä ja lempisarjojemme hahmoilla. Levy soi tauotta monta kuukautta, joiden aikana ymmärsin, että ensirakkauteni ei todennäköisesti jää viimeiseksi ja ettei pikkutunneilla kannata soitella itkuhuutopuheluita ex-poikaystävälle. Ymmärsin myös, että minulla on ystävänä todellinen helmi, josta kannattaa pitää kiinni. Ja niin olen pitänyt, lähes kaksikymmentä vuotta, enkä aio päästää irti.

Ystävilläni on elämässäni erilaisia rooleja. Noora K. on minulle tärkeä sparrauskaveri, jonka kanssa voin pohtia kaikkea uravalinnoista kauden trendiväreihin ja parisuhteen pelisäännöistä poliittiseen kantaan. Noora K. on myös opettanut minulle harkitsevaisuutta, osaan nykyään laskea jo kahteen ennen kuin avaan suuni. Kolmeen pääsen varmaan vuoden sisällä.

Minulla on eräs ystävä, joka on aina positiivinen ja näkee tulevaisuuden valoisana. Hänen kanssaan tulee kevyt ja huoleton olo, muistan arvostaa ihan tavallista arkipäivää ja hymyillä enemmän. Tämä ystävä on myös todella kiltti eikä puhu pahaa muista, erinomaisia ominaisuuksia nekin.

Kolmas ystäväni omaa zeniläisen tyyneyden, halaa lähes yhtä vähän kuin minä ja on järkevyyden perikuva. Hänelle laitan ensimmäisenä viestiä tärkeistä tapahtumista ja pystyn lukemaan katseesta, kun ajattelemme samalla tavalla. Hän ei hössötä, kikata tai kilju, mutta tiedän, että hän on aina vierelläni. Vaikka sitten ihan hiljaa vain.

Millainen olen itse ystävänä? Toivon ja uskon, että olen ystävä joka auttaa eteenpäin. Olen se, joka työntää sinua kevyesti selästä kun kaipaat rohkaisua, juoksee kanssasi maratonin viimeiset metrit ja tarpeen vaatiessa kantaaa muuttolaatikoitasi vaikka keskellä yötä.

Tilanpuutteen vuoksi tästä postauksesta jäi uupumaan monta rakasta ystävää, mm. yksi yli viisitoista vuotta parhaisiin ystäviini lukeutunut huippumimmi, jonka kanssa järjestimme ensimmäisiä paridinnereitä rippikouluikäisinä. Puhumattakaan eräästä ystävästä, joka omistaa tätä nykyä Helsingin leveimmän hymyn ja jonka kanssa on AINA hauskaa. Tämä on ystävänpäiväkortti (ensimmäinen sellainen ikinä) kaikille näille naisille ja myös teille siellä ruudun toisella puolella. Hauskaa ystävänpäivää!

Kolmonen3 (1 of 1)-Exposure50

Noora K.

Olen aina ollut tyttöjen kanssa hengailija. Minulla on tosi vähän miespuolisia kavereita. Olen tavannut näitä tyttökavereitani kaikissa elämän vaiheissa ja oppinut ystävyydestä sen, että se menee kausittain. Vaikka juuri nyt en ole viettänyt paljoakaan aikaa kahden vanhimman ystäväni kanssa, niin tiedän, ettei se haittaa. Olemme olleet kavereita niin pitkään, toisen kanssa jo 26 vuotta, että siihen mahtuu monenlaisia kausia. Nyt elämäntilanteet pitävät enemmän erillään, jossain toisessa vaiheessa on sitten toisin. Kukaan meistä ei stressaa tästä, koska niin se on aina ennenkin mennyt. Kun takana on kymmeniä yhdessä täytettyjä ”Tykkääkö hän sinusta” -testejä SinäMinästä ja satoja lihanuijalla jäätelön sekaan tohjoksi hakattuja Oreo-keksejä (silloin ei saanut cookies and cream -jädeä kaupasta), joita nuijiessa lueteltiin pettymyksen tuottaneiden ihastusten nimiä ja vihattiin armeijaa, jonne poikaystävät aina katosivat, eivät ruuhkavuodet paljoa hetkauta. Vähän sama tilanne on muidenkin vanhaan kaveriporukkaan kuuluvien ystävieni kanssa.

Maanantai (1 of 1)-Exposure32

Viime vuosina olen viettänyt eniten aikaa niiden ystävieni kanssa, joihin olen tutustunut aikuisena. Meillä on muutaman tytön (koska pitää alkaa sanoa nainen?) porukka, jonka kanssa tapaamme erilaisilla kokoonpanoilla monta kertaa vuodessa. Välillä juhlimme aamuun asti, välillä matkustamme prinsessahäitä katsomaan ja joskus käymme ihan vain kävelyllä koiran kanssa. Joidenkin kanssa meistä on tullut myös pariskuntakavereita. Viimeksi tiistaina yksi näistä ihanista leideistä pelasti minut ja tarjosi kortteerin, kun olin jättänyt avaimet kotiin ja jäänyt oven taakse. Vaikka avainten unohtuminen otti päähän, niin illasta tuli tosi kiva. Emme tehneet sen kummempaa kuin makasimme sohvalla ja puhuimme niitä näitä, enimmäkseen töistä. Tämä ystävä on nimittäin toiminut minulle myös arvokkaana uraguruna ja olen monta kertaa kääntynyt hänen puoleensa milloin missäkin työaiheisessa jutussa. Toivottavasti voin joskus tehdä jossain asiassa yhtä arvokkaan vastapalveluksen. Tiedän hänen olevan uraidoli myös monelle muulle, koska tässä porukassamme on sanonta what would Leidi Leidinen do. Sen me muut kysymme aina itseltämme, kun pohdimme, pitäisikö joku asia tehdä vai ei.

Ulkona2 (1 of 1)-Exposure40

Noora H:n kanssa meistä tuli ystävät hyvin pian tutustumisemme jälkeen. Huomasimme, että olemme monessa asiassa todella samanlaisia ja kuitenkin sopivasti erilaisia. En voisi olla enempää samaa mieltä kuin kaimani siinä, että keskustelunaiheet todella vaihtelevat ihan laidasta laitaan. En tiedä, puhunko kenellekään ystävälleni niin suoraan kuin hänelle, tuntuu siltä, että mitään filttereitä tai suojamuureja ei ole. Se on tosi makea fiilis, koska olen usein aika varovainen sanomisissani. Nooran kanssa meillä on selvästi meneillään bromancen naispuolinen vastine, womance. Sen huomaa muun muassa siitä, että taidan viestitellä enemmän Nooran kanssa kuin mieheni. Jos Noora oppii minulta harkitsevaisuutta sanoissaan, niin minä opin häneltä suunnitelmallisuutta ja organisointia. Saatan nimittäin välillä olla aikamoinen huithapeli ja monessa asiassa turhankin huoleton.

Olen siinä mielessä onnekas, että voin sanoa, että minulla on monta sydänystävää, kaikkia ei edes mainittu tässä jutussa. Kulunut viikko oli siitä ihan mahtava, että ennätin tapaamaan heistä muutamaa ja lisäksi sain vielä yllätyspuhelun yhdeltä, jonka kanssa emme olleet jutelleet vuosiin. Ja tiedättekö, ihan kuin välissä ei olisi ollut viittä minuuttiakaan. Sellaista se on, hyvä ystävyys.

Itse toivoisin olevani sellainen ystävä, joka osaa kuunnella. Meillä on kaksi korvaa ja yksi suu ja sananlaskun mukaan niitä pitäisi käyttää samassa suhteessa. Olen yleensä aikamoinen pölöttäjä, ystävänä mutta haluan olla se, joka osaa vakavoitua ja olla vain läsnä, kun tarvitaan. Haluaisin myös olla kannustava ja positiivinen ja sellainen, joka saa muutkin uskomaan siihen, että suurin osa asioista kyllä järjestyy, kun vain laitetaan järjestymään.

Myös minä haluan rutistaa virtuaalisesti ystäviäni tänään ja teitä lukijoita myös – te olette ihan oma kaveriporukkanne myös. Olette tärkeitä!

Mainokset

2 comments

  1. Noora K, olet hyvä ystävä ja osaat olla läsnä. 🙂 Kiitos! (Nauratti vähän tuo yksi kohta, kun hommat on taas ihan solmussa, mutta sellaista se on.)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s